śniadanie

  • niedziela, 31 maja 2015
  • poniedziałek, 14 czerwca 2010
  • poniedziałek, 28 lipca 2008
    • JAJECZNICA Z WARZYWAMI


      Raczej na większe śniadanie, bo nie jest to danie do przygotowania w 5 minut :) Warzywa wymagają nieco czasu, aby się poddusić na patelni. Ale na efekt warto zaczekać :)

       

      Potrzebowałam:


      6 jajek

      4 małe pieczarki

      1 papryka czerwona

      1 duży dojrzały pomidor

      2 dymki (białe części)

      szczypiorek

      sól, pieprz

      2 łyżeczki masła

       

      Aby:


      Dymki pokroić w drobne prążki, zeszklić na maśle. Dodać pokrojone w jak najcieńsze plastry pieczarki, posolić, pozostawić do odparowania. W między czasie pokroić paprykę w paski, dodać do pieczarek. Razem podduszać, tak długo, aż patelnia zacznie być sucha. Dodać pokrojonego na kawałki pomidora, podsmażyć "do suchości".

      Drugi wariant i chyba nawet lepszy - to dodać zimnego pomidora już do gotowej jajecznicy.

      Do przygotowanych na patelni warzyw wlewamy wcześniej rozbite do miski i roztrzepane nieco jajka. Solimy, dodajemy pieprz (opcjonalnie) i przygotowujemy jajecznicę - według uznania mniej lub bardziej "ściętą".

      Należy pamiętać, że ten rodzaj wymaga więcej soli, niż zwykła jajecznica, ze względu na warzywa.

      Warto zaczekać, szczególnie przed dodaniem jajek, aby dodatki były dobrze odparowane, inaczej jajecznica brzydko podejdzie wodą.

       

      Przygotowaną, posypujemy świeżo posiekanym szczypiorkiem i gotowe :)

      Świetne na śniadanie w ogrodzie :)


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „JAJECZNICA Z WARZYWAMI”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      pysiolinka_gotuje
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 28 lipca 2008 12:00
  • sobota, 26 lipca 2008
  • wtorek, 29 kwietnia 2008
    • KANAPKI Z KURCZAKIEM I MANDARYNKAMI

       

      W sam raz na niedzielne śniadanie, kiedy wszyscy o poranku są w domu :)

      Potrzebowałam:

      1 pierś z kurczaka

      2-3 mandarynki

      1 opakowanie pieczywa tostowego pszennego

      2 łyżki majonezu

      włoszczyzna do gotowania kurczaka (opcjonalnie)

      sól, pieprz

      Aby:

      Ugotować do miękkości pierś z kurczaka - przygotowałam ją dzień wcześniej, aby zdążyła wystygnąć. Podczas gotowania dodałam włoszczyznę - wówczas mięso ma pełniejszy, lepszy smak. A sam wywar przydał się później na zupkę :)

      Tak przygotowanego, ostudzonego kurczaka posiekać, dodać majonez, doprawić solą i pieprzem. Aby powstała kremowa pasta.

      Kromkę pieczywa tostowego smarować pastą, ułożyć 2 cząstki mandarynek przekrojone na połówki. Przykryć drugą kromką. I kanapka gotowa :) Prosta z lekką nutką mandarynki.

      Smacznego :D 

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      pysiolinka_gotuje
      Czas publikacji:
      wtorek, 29 kwietnia 2008 12:07
  • środa, 09 kwietnia 2008
    • OMLET

       

      Śniadanie. W cieście nie ma cukru, więc może być zarówno na słono, jak i na słodko. Ja podałam z dżemem malinowym. Polecam patelnię teflonową.

      Potrzebowałam:

      2 jajka

      4 łyżki mąki

      2 łyżki wody

      szczypta soli

      Aby:

      Żółtka wymieszać z mąką i wodą. Ubić białka z solą. Wszystko połączyć delikatnie mieszając łyżką. Tak przygotowaną masę wylać na rozgrzaną patelnię, smażyć z każdej strony na złoty kolor :)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „OMLET”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      pysiolinka_gotuje
      Czas publikacji:
      środa, 09 kwietnia 2008 18:47

Kalendarz

Sierpień 2018

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Zakładki

Kanał informacyjny