ryby

  • wtorek, 29 kwietnia 2008
    • RYBA PO GRECKU

       

      Mniami :D

      Potrzebowałam:

      1kg ryby w filetach np. mintaj

      3 marchewki

      2 pietruszki

      1 seler

      2 cebule

      5 łyżek koncentratu pomidorowego

      sól, pieprz

      zioła prowansalskie

      cukier

      Aby:

      Rybę obsmażyć na oleju. Można też ją zapiec w folii :) 

      Warzywa poza cebulą zetrzeć na grubej tarce. Cebulę zeszklić w garnku, na przykład na oliwie. Dodać starte warzywa. Obsmażać. Gdy już namiękną, zalać szklanką wody, aby się dusiły. Zostawić na około 7-8min. Następnie dodać przyprawy, doprawić koncentratem pomidorowym. Gotować jeszcze 5 min na małym ogniu. Ewentualnie jeszcze podprawić i do tak przygotowanych warzyw dodać rybę - ułożyć płaty między jarzyną. Na małym ogniu dusić razem około 5min. Odstawić do ostygnięcia.

      Smacznego :)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „RYBA PO GRECKU”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      pysiolinka_gotuje
      Czas publikacji:
      wtorek, 29 kwietnia 2008 18:58
  • niedziela, 23 marca 2008
    • RYBA W PŁATKACH MIGDAŁOWYCH

       

      Ekspresowa w przygotowaniu, nieco więcej czasu zajmuje pieczenie, ale to może dlatego, że nie miałam chwili na rozmrożenie, więc do pieczenia wrzuciłam sopelki :P Idealna, żeby wpaść do domu, wrzucić do piekarnika i usiąść, odetchnąć :D

      Potrzebowałam:

      6 płatów ryby (według uznania, może być mintaj)

      2 garście płatków migdałowych

      2 ząbki czosnku

      sól, pieprz

      Aby:

      Płaty ryby natrzeć solą, pieprzem i startym na tarce na małych oczkach czosnkiem. Obsypać płatkami migdałowymi.  Myślę, że również obtoczona ryba w jajku, a następnie w migdałach nieźle by smakowała, ale to może w wersji z patelni :) Przygotowane płaty wstawić do piekarnika do ok. 200 stopni. Piekłam w prodziżu, ale w innym przypadku lepiej przykryć płaty folią aluminiową, aby nie wyschły na wiór :) Rybę zapiekałam około 40 minut - rozpływała się w ustach, ale jestem przekonana, że już po 20 świetnie się nadaje do podania.

      SMACZNEGO!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „RYBA W PŁATKACH MIGDAŁOWYCH”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      pysiolinka_gotuje
      Czas publikacji:
      niedziela, 23 marca 2008 20:04

Kalendarz

Grudzień 2018

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Zakładki

Kanał informacyjny