makaron

  • czwartek, 28 maja 2015
    • WARZYWA Z MAKARONEM

      makaron z warzywami

       

      Jak zwykle szybko i zdrowo, a tym razem również bezmięsnie.

       

      2 porcje

       

      Potrzebowałam:

      110g makaronu pełnoziarnistego

      480g cukinii

      350g marchewki

      240g papryki

      140g koncentratu pomidorowego

      1 cebula

      1 łyżka brązowego cukru

      40g oliwy

      chilli

      sól

       

      Aby:

      Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie. Warzywa pokroić w kostkę, wrzucić na dobrze rozgrzaną oliwę. Dodać koncentrat, cukier brązowy - nigdy nie gotuję pomidorów bez cukru - musi być chociaż szczypta. Całość dusić pod przykryciem do miękkości. Doprawić solą i odrobiną chilli - to, które miałam było bardzo ostre. Ugotowany makaron przełożyć na patelnię z gotowymi warzywami, wymieszać i podawać. Na pewno dobrze smakowałoby też z brązowym ryżem, albo kaszą jaglaną. 

       

      makaron z warzywami

       

       

      makaron z warzywami

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      pysiolinka_gotuje
      Czas publikacji:
      czwartek, 28 maja 2015 16:07
  • wtorek, 08 czerwca 2010
  • niedziela, 04 maja 2008
    • ZAPIEKANE MISECZKI Z MIĘSEM, PIECZARKAMI I PAPRYKĄ

       

      Metoda na to, jak urozmaicić tradycyjne spaghetti ;)

      Proporcje na duuuuuuuże danie - na 7-8 osób :)

       

      Potrzebowałam:


      1kg mięsa mielonego (tym razem użyłam indyczego)

      75dag pieczarek

      1 czerwona papryka

      3 cebule

      2 słoiki koncentratu pomidorowego

      kilka plasterków żółtego sera

      sól, pieprz

      3 ziarenka ziela angielskiego

      zioła prowansalkie

      cukier

       

      Aby:


      Cebule pokroić w kostkę i zeszklić na patelni. Dodać pokrojone w ćwiartki pieczarki - oddzieliłam nóżki od kapeluszy i pokroiłam w krążki. Posolić - woda szybciej wyparuje. Gdy już to nastąpi dodać pokrojoną w kostkę paprykę. Dalej obsmażać.

      Na drugiej patelni (dla zyskania czasu) obsmażać doprawione solą i pieprzem mięso. Gdy będzie już rumiane dodać do warzyw i mieszając jeszcze chwilę razem podgrzewać.

      Przełożyć wszystko do dużego garnka. Zalać wodą przykrywając powiechrznię usmażonych warzyw i mięsa, wrzucić ziele angielskie. Doprowadzić do wrzenia i razem gotować kilka minut. W tym czasie doprawić koncentratem pomidorowym, solą, pieprzem, cukrem i ziołami. Gdy wszystko ładnie się połączy i osiągnie pożądany smak, dodać wcześniej ugotowany makaron. Wymieszać, a następnie nałożyć do kamiennych miseczek - lub jakichkolwiek innych przystosowanych do zapiekania w wysokiej temperaturze.

      Na dno każdej miseczki położyłam plaster sera, a po ich napełnieniu - po plastrze na górę. Dobrze jest pamiętać, aby w miseczkach był również sos - aby makaron nie okazał się zbyt suchy.

      Tak przygotowane miseczki wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 7-8 min - do momentu, aż ser się zapiecze.

      Smacznego :)

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „ZAPIEKANE MISECZKI Z MIĘSEM, PIECZARKAMI I PAPRYKĄ”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      pysiolinka_gotuje
      Czas publikacji:
      niedziela, 04 maja 2008 20:11
  • niedziela, 09 marca 2008
    • MAKARON

      Kolejna rzecz z cyklu, możesz kupić, ale czasem warto zrobić samemu :D

      Wykonanie bardzo podobne, jak przy cieście na pierogi :)  Jedyna różnica - nie dodajemy masła. Ale podtrzymuję, że jak już ciasto z pierogów zostanie - kluseczki pierwsza klasa ;)

      Potrzebowałam:

      0,5kg mąki

      3 żółtka

      Aby:

      Do przesianej mąki dodać około pół szklanki gorącej wody i wyrabiając ugnieść mięciutkie, elastyczne ciasto. Dodać żółtka. Wyrobić, podsypująć ewentualnie mąką, aby ciasto dało się wałkować. Przygotować cienkie placki - im cieńsze, tym lepsze - i rozłożyć do obeschnięcia. Przekładać co jakiś czas z jednej strony na drugą.

      Gdy placki nie będą się po złożeniu sklejać (to wystarczy - nie należy ich przesuszyć, bo będą się kruszyć i makaron nie da się pociąć) należy je poszatkować lub użyć maszynki do makaronu. Tak przygotowane kluseczki obsuszyć do końca. Przechowywać w papierowej torbie lub bawełnianym woreczku.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „MAKARON”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      pysiolinka_gotuje
      Czas publikacji:
      niedziela, 09 marca 2008 16:56
  • sobota, 08 marca 2008
    • PENNE W BIAŁYM SOSIE

      Mieliśmy ochotę na carbonarę, ale było już trochę za późno na wizytę w sklepie, w celu zakupienia boczku :P Więc trzeba było radzić sobie inaczej :D

      Potrzebowałam:

      2 łyżki mięsa mielonego

      2 porcje ugotowanego makaronu penne

      1 cebula

      1/3 pęczka natki pietruszki (oczywiście :P)

      100ml śmietany

      15dag startego żółtego sera

      pieprz, sól

      Aby:

      Cebulę zeszklić na patelni, dodać mięso, smażyć na różowy kolor. Obsypać solą i pieprzem. Gdy mięso będzie gotowe, zalać wszystko śmietaną. Dusić 5 minut. Następnie dodać posiekaną natkę pietruszki. Do sosu wsypać ugotowany makaron, posypać startym serem, mieszać, aż się rozpuści. Mniam.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      pysiolinka_gotuje
      Czas publikacji:
      sobota, 08 marca 2008 20:11
  • czwartek, 06 marca 2008
    • SPAGHETTI

       

       

      Uwielbiam :D Po pierwsze włoska kuchnia - chociaż Włosi by się przekręcili, jakby zobaczyli, co wyczyniam z ich dorobkiem narodowym :P Po drugie szybkie. Po trzecie - zawsze się udaje :D Po czwarte - za każdym razem smakuje inaczej :D

      Tym razem zamiast mięsa, wyjątkowo użyłam rybkę :) ale równie pyszne na przykład z kiełbaską :) Na kiełbasę nie mam szans w Finlandii - ten biedny naród nie zna tego wytworu :P a na grilla wrzucają wszędobylskie parówki i serdelki ;]

      Z mięsem jest zawsze. Przyszedł więc czas na tuńczyka :D

       

      Potrzebowałam:


      150g makaronu spaghetti

      1 puszka tuńczyka (zalecam w sosie własnym, w oleju będzie bardzo tłusty)

      150g koncentratu pomidorowego

      1 cebula

      2 łyżki cukru

      pieprz, sól

      starty żółty ser (opcjonalnie)

      2 ząbki czosnku (opcjonalnie)

       

      Aby:


      Makaron gotować według wytycznych podanych na opakowaniu - osobiście zawsze trzymam dłużej :P W tym samym czasie można w garnku zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać odciśniętego z zalewy tuńczyka. Posypać solą i pieprzem. Po 5 min posmażania, zalać szklanką wody. Zagotować i dusić około minuty. Dodać koncentrat pomidorowy i dokładnie rozprowadzić go z sosem. Przyprawić cukrem - bez którego pomidory w mojej kuchni nie funkcjonują :D oraz solą i pieprzem. Można wetrzeć 2 ząbki czosnku. Sos gotowy.

      Tutaj istnieje kilka sposobów podawania. Makaron na talerzu polać sosem, posypać serem. Bądź przełożyć wymieszany makaron z sosem do małych glinianych miseczek, posypać serem i chwilkę zapiekać w piekarniku. Osobiście mieszam wszystko w garnku na małym ogniu - do sosu wrzucam makaron, ser i cały czas mieszając, czekam, aż ser ładnie się rozpuści i połaczy z pozostałymi składnikami. I gotowe :D

      Tak więc przy serwowaniu dozwolone są wszelkie wariacje. Liczy się smak i przyjemność tworzenia :D

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      pysiolinka_gotuje
      Czas publikacji:
      czwartek, 06 marca 2008 14:18
  • środa, 05 marca 2008
    • LASAGNE

       

      Łatwa, szybka, smaczna. Sos, makaron i ser - głóne jej składniki, których ilość można dowolnie zmieniać, w zależności od upodobań :) Szkoda tylko, że nikt nie wymyślił okrągłych płatów makaronowych, bo póki co jeszcze przez chwilę jestem skazana na prodziż, więc zadanie jest utrudnione :P

      Potrzebowałam:

      30dag mięsa mielonego

      15dag koncentratu pomidorowego

      makaron Lasagne

      1 cebula

      20dag żółtego sera

      2 ząbki czosnku

      cukier

      sól, pieprz

      Aby:

      Cebulę zeszklić na patelni. Dodać mięso, obsypać solą, pieprzem. Podsmażyć na różowy kolor. Zalać 2 szklankami wody, dodać koncentrat pomidowy, cukier - około 1 łyżki. Poddusić kilka minut. Dodać starty na tarce na małych oczkach czosnek. Doprawić do smaku.

      W wysmarowanym naczyniu żaroodpornym, bądź foremce układać warstwami makaron, sos i ser. Osobiście przekładam swoją lasagne wyłącznie sosem i a serem posypuję górę. Tutaj też proporcje można zmieniać - pełna improwizacja :D  Zapiekać do miękkości makaronu - około 30min. Najlepiej chyba sprawdzać widelcem. Jeśli chodzi o piekarnik to proponuję makryć formę na przykład folią aluniową, aby ser nie zamienił się w niesmaczną podeszwę :P

      SMACZNEGO!!!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      pysiolinka_gotuje
      Czas publikacji:
      środa, 05 marca 2008 10:28

Kalendarz

Grudzień 2018

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Zakładki

Kanał informacyjny