kurczak

  • czwartek, 02 lipca 2015
    • DROBIOWE KLOPSY Z KASZĄ JAGLANĄ

      klopsy drobiowe szparagi

       

      Wyglądają może nieco jak małe ufoki. Dopiero jednak przy kolejnym podejściu odkryłam świetne zastosowanie babki jajowatej - o czym więcej przeczytacie tutaj. Można więc, dla lepszego efektu wizualnego, dodać 2-3 łyżeczki babki - dla zagęszczenia masy, aby uformować ładne kuleczki. Oprócz jednak formy - 'przemycenie' kaszy jaglanej i cała reszta - bardzo smaczna!

       

      2 porcje

       

      Potrzebowałam:

      200g mielonego mięsa drobiowego

      60g kaszy jaglanej

      2 jajka

      pęczek szczypiorku

      pęczek szparagów

      4 łyżki oleju lnianego

      pieprz

      sól

       

      Aby:

      Kaszę jaglaną ugotować. Wyrobić masę mięsną z (surowymi) jajkami, posiekanym szczypiorkiem, pieprzem i solą do smaku. Dodać ugotowaną kaszę, lekko przestudzoną. Wszystko wymieszać - jeśli masa będzie zbyt rzadka - dodać babkę jajowatą. Formować kulki wielkości dużego jajka i układać na rozgrzanym sitku do gotowania na parze. Gotować pod przykryciem 15-20 minut. Kilka minut przed końcem gotowania, na mięsnych kulkach ułożyć szparagi i kontynuować gotowania pod przykryciem.

      Gdy szparagi będą już gotowe, przełożyć je do miski, polać olejem lnianym i wymieszać. Można delikatnie posolić - u mnie bez soli. Tak przygotowane szparagi, układać na talerzu, a na nich - gotowe kulki mięsne.

      'Klopsy' można przygotować także na patelni, albo w piekarniku.

      Gorąco zachęcam do połączenia szparagów z olejem lnianym - nie tylko pomaga w przyswajaniu witamin, ale nadaje szparagom głębokiego, orzechowego smaku.

       

      klopsy na parze z kaszą jaglaną

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      pysiolinka_gotuje
      Czas publikacji:
      czwartek, 02 lipca 2015 09:20
  • poniedziałek, 29 czerwca 2015
    • KULKI DROBIOWE Z SEREM I CZARNĄ SOCZEWICĄ

      kulki drobiowe z serem czarna soczewica

       

      Ostatnio testuję wszystkie rodzaje soczewicy. Tym razem przyszła kolej na czarną. Do tego nowe zastosowanie mielonej łupiny babki jajowatej - idealna do zagęszczania masy - w tym przypadku zamiast bułki tartej i jej odpowiedników, a do tego babka jest taka pożyteczna - czysty błonnik, który nie tuczy, a reguluje przemianę materii. Czyli jak sprytnie przemycić w kuchni trochę zdrowia.

       

      2 porcje

       

      Potrzebowałam:

       200g drobiowego mięsa mielonego

      6 łyżek mielonej łupiny babki jajowatej

      1 jajko

      50g żółtego sera

      listki świeżej szałwii

      sól

       

      100g czarnej soczewicy

      1 duży pomidor

      4 łyżki jogurtu naturalnego (opcjonalnie)

       

      Aby:

      Mięso wyrobić z jajkiem, babką, posiekanymi listkami szałwii, doprawić solą. Ser pokroić na 6 równych kostek. Masę mięsną podzielić na 6 części i oblepiać mięsem kostki sera - tak jakby robiło się knedle. Tak przygotowane kulki, układać na gorącym sitku do gotowania na parze. Gotować 12-15 minut, w mocnej parze.

      Pomidora pokroić na cząstki. Soczewicę ugotować w lekko osolonej wodzie, podawać z kulkami i pomidorem, opcjonalnie polać jogurtem.

      Kulki można także przygotować na patelni - rumieniąc je lub zapiec w piekarniku.

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      pysiolinka_gotuje
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 29 czerwca 2015 15:28
  • wtorek, 26 maja 2015
  • niedziela, 24 maja 2015
    • RYŻ Z KURCZAKIEM I WARZYWAMI

      ryż z kurczakiem i warzywami

       

       

      Bardzo szybki obiad, dużo warzyw, dużo przypraw - pyszności!

      Dodatkowo wrzuciłam otrzymany z prezencie od mojego ulubionego dostawcy warzyw na BioBazarze - czosnek z całymi listkami - nie mylić z niedźwiedzim. Nigdy wcześniej takiego nie jadłam, ale dodał ryżowi fajnego charakteru - coś pomiędzy klasycznym czosnkiem a dymką.

      Dodatkowo, użyta w przepisie kurkuma posiada działanie antynowotworowe, a dodanie do niej chociaż odrobiny czarnego pieprzu, znacznie wzmacnia jej właściwości. Bo przecież jemy po to, aby być zdrowi!

       

      Potrzebowałam:

      60g brązowego ryżu

      250g piersi kurczaka

      225g czerwonej papryki

      215g cukinii 

      czosnek z 'natką'

      20g oliwy z oliwek

      paprykę słodką

      kurkumę

      czosnek

      listki curry

      trawę cytrynową

      pieprz

      sól

       

      Aby:

      Ryż ugotować w lekko osolonej wodzie. Oliwę rozgrzać na patelni. Wrzucić pokrojonego w kostkę kurczaka, oprószyć przyprawami. Dodać również pokrojone w kostkę warzywa - papryka i cukinia. Dusić do miękkości pod przykryciem. Pod koniec dodać ugotowany ryż, wymieszać i posypać świeżo posiekaną 'dymką czosnkową'.

       

      ryż z kurczakiem i warzywami

       

       

      ryż z kurczakiem i warzywami

       

       

      ryż z kurczakiem i warzywami

       

       

      ryż z kurczakiem i warzywami

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      pysiolinka_gotuje
      Czas publikacji:
      niedziela, 24 maja 2015 11:53