Wpisy

  • czwartek, 02 lipca 2015
    • DROBIOWE KLOPSY Z KASZĄ JAGLANĄ

      klopsy drobiowe szparagi

       

      Wyglądają może nieco jak małe ufoki. Dopiero jednak przy kolejnym podejściu odkryłam świetne zastosowanie babki jajowatej - o czym więcej przeczytacie tutaj. Można więc, dla lepszego efektu wizualnego, dodać 2-3 łyżeczki babki - dla zagęszczenia masy, aby uformować ładne kuleczki. Oprócz jednak formy - 'przemycenie' kaszy jaglanej i cała reszta - bardzo smaczna!

       

      2 porcje

       

      Potrzebowałam:

      200g mielonego mięsa drobiowego

      60g kaszy jaglanej

      2 jajka

      pęczek szczypiorku

      pęczek szparagów

      4 łyżki oleju lnianego

      pieprz

      sól

       

      Aby:

      Kaszę jaglaną ugotować. Wyrobić masę mięsną z (surowymi) jajkami, posiekanym szczypiorkiem, pieprzem i solą do smaku. Dodać ugotowaną kaszę, lekko przestudzoną. Wszystko wymieszać - jeśli masa będzie zbyt rzadka - dodać babkę jajowatą. Formować kulki wielkości dużego jajka i układać na rozgrzanym sitku do gotowania na parze. Gotować pod przykryciem 15-20 minut. Kilka minut przed końcem gotowania, na mięsnych kulkach ułożyć szparagi i kontynuować gotowania pod przykryciem.

      Gdy szparagi będą już gotowe, przełożyć je do miski, polać olejem lnianym i wymieszać. Można delikatnie posolić - u mnie bez soli. Tak przygotowane szparagi, układać na talerzu, a na nich - gotowe kulki mięsne.

      'Klopsy' można przygotować także na patelni, albo w piekarniku.

      Gorąco zachęcam do połączenia szparagów z olejem lnianym - nie tylko pomaga w przyswajaniu witamin, ale nadaje szparagom głębokiego, orzechowego smaku.

       

      klopsy na parze z kaszą jaglaną

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      pysiolinka_gotuje
      Czas publikacji:
      czwartek, 02 lipca 2015 09:20
  • wtorek, 30 czerwca 2015
    • SAŁATKA Z MUSZTARDOWCEM & QUINOA

      sałatka musztardowiec pomidor quinoa

       

      Błyskawiczna sałatka, pachnąca i smakująca latem. Bez ciężkich sosów, więc idealna dla tych szukających czegoś lekkiego do zjedzenia!

       

      2 porcje

       

      Potrzebowałam:

      1 sałata - u mnie mix z musztardowcem

      1/2 papryki czerwonej

      2 średnie pomidory

      6 rzodkiewek

      1/2 cebuli

      1 łyżka pestek słonecznika

      1 łyżka oliwy

      1 łyżka quinoa - opcjonalnie

      sól - opcjonalnie

       

      Aby:

      Warzywa dokładnie umyć. Sałatę porwać na mniejsze kawałki, pozostałe składniki pokroić w kostkę. Pestki słonecznika i quinoa uprażyć na patelni. Wszystkie składniki wymieszać. Ewentualnie doprawić solą do smaku.

      Musztardowiec dodaje ostrego posmaku, a nieugotowana quinoa trochę chrupie w zębach, ale daje fajny efekt. Szybko, smacznie i zdrowo.

       

       

      sałatka musztardowiec quinoa warzywa

       

       

      kwiaty zioła

       

       

      sałatka zioła kwiaty

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      pysiolinka_gotuje
      Czas publikacji:
      wtorek, 30 czerwca 2015 15:14
  • poniedziałek, 29 czerwca 2015
    • KULKI DROBIOWE Z SEREM I CZARNĄ SOCZEWICĄ

      kulki drobiowe z serem czarna soczewica

       

      Ostatnio testuję wszystkie rodzaje soczewicy. Tym razem przyszła kolej na czarną. Do tego nowe zastosowanie mielonej łupiny babki jajowatej - idealna do zagęszczania masy - w tym przypadku zamiast bułki tartej i jej odpowiedników, a do tego babka jest taka pożyteczna - czysty błonnik, który nie tuczy, a reguluje przemianę materii. Czyli jak sprytnie przemycić w kuchni trochę zdrowia.

       

      2 porcje

       

      Potrzebowałam:

       200g drobiowego mięsa mielonego

      6 łyżek mielonej łupiny babki jajowatej

      1 jajko

      50g żółtego sera

      listki świeżej szałwii

      sól

       

      100g czarnej soczewicy

      1 duży pomidor

      4 łyżki jogurtu naturalnego (opcjonalnie)

       

      Aby:

      Mięso wyrobić z jajkiem, babką, posiekanymi listkami szałwii, doprawić solą. Ser pokroić na 6 równych kostek. Masę mięsną podzielić na 6 części i oblepiać mięsem kostki sera - tak jakby robiło się knedle. Tak przygotowane kulki, układać na gorącym sitku do gotowania na parze. Gotować 12-15 minut, w mocnej parze.

      Pomidora pokroić na cząstki. Soczewicę ugotować w lekko osolonej wodzie, podawać z kulkami i pomidorem, opcjonalnie polać jogurtem.

      Kulki można także przygotować na patelni - rumieniąc je lub zapiec w piekarniku.

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      pysiolinka_gotuje
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 29 czerwca 2015 15:28
  • niedziela, 31 maja 2015
  • piątek, 29 maja 2015
    • SAŁATKA Z PIECZONYM KURCZAKIEM

      sałatka z pieczonym kurczakiem

       

       

      Wykorzystałam pierś z kurczaka, upieczoną w natce pietruszki - przepis. Świetnie sprawdzi się jednak mięso z rosołu, pieczony indyk albo królik.

       

      2 porcje

       

      Potrzebowałam:

      100g pieczonej piersi z kurczaka

      1 małą sałatę - u mnie mix sałat

      3 małe ogórki gruntowe

      10 rzodkiewek

      30g żółtego sera

      1 łyżeczkę bazyliowego pesto

      2 łyżeczki oliwy

      2 łyżeczki soku z cytryny

      2 łyżeczki gęstego octu balsamico

      szczyptę soli

       

      Aby:

      Sałatę umyć, osuszyć i porwać na mniejsze części. Ogórki i rzodkiewki pokroić na drobne kawałki. Przygotować kurczaka w plastrach lub pokrojonego w kostkę. Rozmieszać dressing z pesto, oliwy, soku z cytryny, balsamico i soli. Warzywa polać sosem, ułożyć je na talerzach. Podawać z pieczonym kurczakiem, posypane startym serem.

       

      sałatka z pieczonym kurczakiem

       

       

      sałatka z pieczonym kurczakiem

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      pysiolinka_gotuje
      Czas publikacji:
      piątek, 29 maja 2015 09:33
  • czwartek, 28 maja 2015
    • WARZYWA Z MAKARONEM

      makaron z warzywami

       

      Jak zwykle szybko i zdrowo, a tym razem również bezmięsnie.

       

      2 porcje

       

      Potrzebowałam:

      110g makaronu pełnoziarnistego

      480g cukinii

      350g marchewki

      240g papryki

      140g koncentratu pomidorowego

      1 cebula

      1 łyżka brązowego cukru

      40g oliwy

      chilli

      sól

       

      Aby:

      Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie. Warzywa pokroić w kostkę, wrzucić na dobrze rozgrzaną oliwę. Dodać koncentrat, cukier brązowy - nigdy nie gotuję pomidorów bez cukru - musi być chociaż szczypta. Całość dusić pod przykryciem do miękkości. Doprawić solą i odrobiną chilli - to, które miałam było bardzo ostre. Ugotowany makaron przełożyć na patelnię z gotowymi warzywami, wymieszać i podawać. Na pewno dobrze smakowałoby też z brązowym ryżem, albo kaszą jaglaną. 

       

      makaron z warzywami

       

       

      makaron z warzywami

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      pysiolinka_gotuje
      Czas publikacji:
      czwartek, 28 maja 2015 16:07
  • środa, 27 maja 2015
    • AWOKADO ZAPIEKANE Z MOZZARELLĄ

      awokado zapiekane z mozzarellą

       

      Bardzo szybkie drugie śniadanie albo podwieczorek. Na ciepło - czyli najzdrowiej, plus jedna z dziennych porcji warzyw zapewniona. No i awokado - bogactwo dobroci, którego nie może zabraknąć w jadłospisie. 

       

       

      2 porcje

       

      Potrzebowałam:

      1 duże awokado

      1 kulkę mozzarelli

      2 pomidory

      1 średnią cebulę

      1/2 małej papryczki chilli

      czosnek

      sok z cytryny

      świeżą kolendrę

      1 łyżkę oliwy

      sól - opcjonalnie

       

      Aby:

      Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Awokado wydrążyć, pokroić na mniejsze kawałki i skropić sokiem z cytryny, aby nie ciemniało. Mozzarellę pokroić w kostkę lub po prostu porwać na kawałki. Posiekać chilli. Dno naczynia wysmarować oliwą i ułożyć pokrojone składniki, delikatnie oprószyć czosnkiem i ewentualnie solą - opcjonalnie. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180*C na 20 minut. Przed podaniem obsypać świeżą natką kolendry.Tak sobie myślę, że z krewetkami też by smakowało genialnie.

       

      awokado zapiekane z mozzarellą

       

       

      awokado zapiekane z mozzarellą

       

       

      awokado zapiekane z mozzarellą

       

       

       

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      pysiolinka_gotuje
      Czas publikacji:
      środa, 27 maja 2015 08:06
  • wtorek, 26 maja 2015
  • niedziela, 24 maja 2015
    • RYŻ Z KURCZAKIEM I WARZYWAMI

      ryż z kurczakiem i warzywami

       

       

      Bardzo szybki obiad, dużo warzyw, dużo przypraw - pyszności!

      Dodatkowo wrzuciłam otrzymany z prezencie od mojego ulubionego dostawcy warzyw na BioBazarze - czosnek z całymi listkami - nie mylić z niedźwiedzim. Nigdy wcześniej takiego nie jadłam, ale dodał ryżowi fajnego charakteru - coś pomiędzy klasycznym czosnkiem a dymką.

      Dodatkowo, użyta w przepisie kurkuma posiada działanie antynowotworowe, a dodanie do niej chociaż odrobiny czarnego pieprzu, znacznie wzmacnia jej właściwości. Bo przecież jemy po to, aby być zdrowi!

       

      Potrzebowałam:

      60g brązowego ryżu

      250g piersi kurczaka

      225g czerwonej papryki

      215g cukinii 

      czosnek z 'natką'

      20g oliwy z oliwek

      paprykę słodką

      kurkumę

      czosnek

      listki curry

      trawę cytrynową

      pieprz

      sól

       

      Aby:

      Ryż ugotować w lekko osolonej wodzie. Oliwę rozgrzać na patelni. Wrzucić pokrojonego w kostkę kurczaka, oprószyć przyprawami. Dodać również pokrojone w kostkę warzywa - papryka i cukinia. Dusić do miękkości pod przykryciem. Pod koniec dodać ugotowany ryż, wymieszać i posypać świeżo posiekaną 'dymką czosnkową'.

       

      ryż z kurczakiem i warzywami

       

       

      ryż z kurczakiem i warzywami

       

       

      ryż z kurczakiem i warzywami

       

       

      ryż z kurczakiem i warzywami

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      pysiolinka_gotuje
      Czas publikacji:
      niedziela, 24 maja 2015 11:53
  • sobota, 23 maja 2015
  • piątek, 22 maja 2015
    • PUDDING Z CIASTA DROŻDŻOWEGO

      pudding z ciasta drożdżowego

      Zawsze trafi się jakieś "wczorajsze" ciasto drożdżowe, rogaliki, albo chałka. Ja co prawda tak lubię ten pudding, że specjalnie do jego przygotowania organizuję ciasto - po spróbowaniu - zrozumiecie! Smak likieru pomarańczowego w połączeniu ze skórką pomarańczową zapieczoną w cieście - bajka!

       

      Potrzebowałam:

      3 plastry ciasta drożdżowego - o grubości 2cm każdy

      2 jajka

      mleko - ilość odpowiadająca objętości jajek

      2 łyżeczki brązowego cukru - samo ciasto jest już wystarczająco słodkie

      masło do wysmarowania naczynia

      1 łyżka likieru pomarańczowego np. coinreau

       

      Aby:

      Formę np. ceramiczną wysmarować masłem. Jajka roztrzepać z mlekiem i likierem. Naczynie dokładnie wyłożyć ciastem, równomiernie zalać jajkami z mlekiem. Oprószyć z wierzchu cukrem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C na 15-20 minut.

      Najlepiej smakuje na ciepło.

      pudding z ciasta drożdżowego

       

      pudding z ciasta drożdżowego

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      pysiolinka_gotuje
      Czas publikacji:
      piątek, 22 maja 2015 22:23
  • poniedziałek, 12 stycznia 2015
  • piątek, 09 września 2011
    • GOTOWANY GROCH

       

      Idealny na jesień i na pracowite dni - gotujesz raz, jesz kiedy chcesz ;) 

       

      Potrzebowałam:

       

      3 szklanki surowego grochu

      20dag dowolnej kiełbasy/boczku/wędzonej szynki

      4 ząbki czosnku

      pieprz

      sól

       

      Aby:

       

      Groch zalać zimną wodą i namoczyć - u mnie 6h, ale można np. zostawić na noc. Po tym czasie, wypłukać, przełożyć do garnka i zalać wodą. Gotować do miękkości - u mnie 1h. W razie potrzeby dolewać wodę - w zależności od tego, czy ma to być bardziej 'zupa', czy gęsta 'pasta'. Mieszać dość często, aby się nie przypaliło. W trakcie gotowania, dodać sól, pieprz i lekko rozgniecione ząbki czosnku. Opcjonalni można też dorzucić ziele angielskie (3-4 ziarenka), liść laurowy albo majeranek. Wkroić kiełbasę, bądź jakiekolwiek inne mięso.

       

      Można także dodać ugotowane ziemniaki.

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      pysiolinka_gotuje
      Czas publikacji:
      piątek, 09 września 2011 11:51
  • środa, 31 sierpnia 2011

Kalendarz

Grudzień 2016

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Zakładki

Kanał informacyjny