Wpis

piątek, 22 maja 2015

PUDDING Z CIASTA DROŻDŻOWEGO

pudding z ciasta drożdżowego

Zawsze trafi się jakieś "wczorajsze" ciasto drożdżowe, rogaliki, albo chałka. Ja co prawda tak lubię ten pudding, że specjalnie do jego przygotowania organizuję ciasto - po spróbowaniu - zrozumiecie! Smak likieru pomarańczowego w połączeniu ze skórką pomarańczową zapieczoną w cieście - bajka!

 

Potrzebowałam:

3 plastry ciasta drożdżowego - o grubości 2cm każdy

2 jajka

mleko - ilość odpowiadająca objętości jajek

2 łyżeczki brązowego cukru - samo ciasto jest już wystarczająco słodkie

masło do wysmarowania naczynia

1 łyżka likieru pomarańczowego np. coinreau

 

Aby:

Formę np. ceramiczną wysmarować masłem. Jajka roztrzepać z mlekiem i likierem. Naczynie dokładnie wyłożyć ciastem, równomiernie zalać jajkami z mlekiem. Oprószyć z wierzchu cukrem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C na 15-20 minut.

Najlepiej smakuje na ciepło.

pudding z ciasta drożdżowego

 

pudding z ciasta drożdżowego

Wszystkie użyte składniki pochodzą od ekologicznych producentów - 100% eko. Jesteś tym, co jesz! :) pysiolinka.blox.pl@gmail.com

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
pysiolinka_gotuje
Czas publikacji:
piątek, 22 maja 2015 22:23

Polecane wpisy

Kalendarz

Październik 2018

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Zakładki

Kanał informacyjny