Wpis

piątek, 09 września 2011

GOTOWANY GROCH

 

Idealny na jesień i na pracowite dni - gotujesz raz, jesz kiedy chcesz ;) 

 

Potrzebowałam:

 

3 szklanki surowego grochu

20dag dowolnej kiełbasy/boczku/wędzonej szynki

4 ząbki czosnku

pieprz

sól

 

Aby:

 

Groch zalać zimną wodą i namoczyć - u mnie 6h, ale można np. zostawić na noc. Po tym czasie, wypłukać, przełożyć do garnka i zalać wodą. Gotować do miękkości - u mnie 1h. W razie potrzeby dolewać wodę - w zależności od tego, czy ma to być bardziej 'zupa', czy gęsta 'pasta'. Mieszać dość często, aby się nie przypaliło. W trakcie gotowania, dodać sól, pieprz i lekko rozgniecione ząbki czosnku. Opcjonalni można też dorzucić ziele angielskie (3-4 ziarenka), liść laurowy albo majeranek. Wkroić kiełbasę, bądź jakiekolwiek inne mięso.

 

Można także dodać ugotowane ziemniaki.

 

 

Wszystkie użyte składniki pochodzą od ekologicznych producentów - 100% eko. Jesteś tym, co jesz! :) pysiolinka.blox.pl@gmail.com

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
pysiolinka_gotuje
Czas publikacji:
piątek, 09 września 2011 11:51

Polecane wpisy

Kalendarz

Grudzień 2018

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Zakładki

Kanał informacyjny