Wpis

sobota, 26 lipca 2008

KRUCHA TARTA Z TRUSKAWKAMI I BUDYNIEM


 

Zamiast truskawek można tak naprawdę użyć każdych innych owoców. Należy jednak pamiętać, że jeżeli owoce mają być przekrojone (przy np. porzeczkach nie jest to konieczne), dobrze jest pokryć je cienką warstwą galaretki, aby nie obsychały i nie traciły apetycznego wyglądu ;)

 

Potrzebowałam:


na ciasto:

50 dag mąki (może być krupczatka)

25 dag masła

15 dag cukru-pudru

4-5 żółtek

 

na nadzienie:

2 opakowania budyniu waniliowego

0,5 l mleka

truskawki (lub inne owoce)

1 opakowanie galaretki (opcjonalnie)

 

Aby:


Zagnieść ciasto. Wstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę. Po tym czasie rozwałkować na placek grubości 1 cm, wyłożyć nim blachę wysmarowaną masłem i wysypaną mąką/bułką tartą. Widelcem ponakłówać, aby uniknąć "grzybków". Upiec na złoty kolor w 180 stopniach i odstawić do wystygnięcia.

Można odwrócić czynności, jeśli ktoś woli - najpierw wyłożyć rant ciastem i razem z formą wstawić do lodówki ;)

Budynie przyrządzić  z połowy ilości mleka podanego na opakowaniu (przypuszczalnie 0,5 l). Należy sprawdzić, czy zawierają już cukier, czy trzeba je jeszcze posłodzić (proporcje podane na opakowaniu).

Rozpuścić galaretkę np. truskawkową - odstawić w chłodne miejsce.

Przygotować owoce - pokroić w plasterki/paseczki/kostkę.

Na przestudzoną tartę wylewamy budyń. Jeśli jest jeszcze ciepły (a taki łatwiej się rozprowadza), pozostawiamy do ostygnięcia. Na schłodzonym budyniu układamy owoce. W przypadku galaretki - teżejącą pędzelkujemy cienko wierzch ciasta i wstawiamy na chwilę do lodówki. Czynność powtarzamy 2-3 razy.

Pozostawiamy na ok. pół godziny w chłodnym miejscu do całkowitego stężenia i podajemy :)

 


Wszystkie użyte składniki pochodzą od ekologicznych producentów - 100% eko. Jesteś tym, co jesz! :) pysiolinka.blox.pl@gmail.com

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
pysiolinka_gotuje
Czas publikacji:
sobota, 26 lipca 2008 17:22

Polecane wpisy

Komentarze

Dodaj komentarz

  • kasiaaaa24 napisał(a) komentarz datowany na 2008/07/28 15:24:44:

    Piękne to ostatnie zdjęcie :)

  • Gość akuu napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2012/06/12 09:10:25:

    brakuje mi niuansów przygotowania tego ciasta... że zagnieść dopiero po wkrojeniu masła w mąkę... a potem trzeba do lodówki... przecież to kruche...
    eee wygląda jak skrót albo kopiuj-wklej

  • pysiolinka_gotuje napisał(a) komentarz datowany na 2012/08/30 21:46:17:

    hmm... jeśli chodzi o kolejność dodawania składników, to ja akurat dodaję wg kolejności - cały czas mieszając - składniki: mąka - cukier - żółtka - posiekane kawałki masła.

    każdy jednak ma zapewne swój ulubiony sposób na kruche ciasto! ;)

    pozdrawiam!

Dodaj komentarz

Kalendarz

Grudzień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Zakładki

Kanał informacyjny